Resep Cara Membuat Rendang Daging Padang Enak Lezat
Proses dalam membuat suatu ciptaan masakan kita tentunya memerlukan rujukan pelbagai sumber menu masakan. Dari sumber itu akan dipilah menjadi menu andalan yang nantinya disajikan kepada ahli keluarga. Oleh kerana hah itu tentunya ingin menyumbang dalam membantu anda mencari sumber rujukan maklumat Resep Masakan Indonesia. Untuk kesempatan yang kali ini kami kami menyampaikan maklumat tentang Resep Membuat Rendang Daging Padang Enak Lazat, dimana hidangan ini pasti sesuai untuk dimasak pada keperluan kuliner dapur anda
Untuk proses anda membuat hidangan yang satu ini, tentunya ada beberapa sumber bahan-bahan yang diperlukan. Untuk bahan memasak menu masakan ini anda boleh mendapatkannya dengan mudah, kerana tidak terlalu sukar untuk dicari. Berikut adalah gambaran mengenai menu yang satu ini dengan penuh
Menikmati hidangan dari daging dengan rempah yang sangat lengkap dan meresap seperti rendang daging memang tak sedikit penggemarnya. Apalagi dimasak dengan santan hingga berminyak dan aromanya sangat menggugah selera. Sajian ini tak hanya layak untuk dinikmati sebagai hidangan sehari-hari tetapi juga pas untuk dibentangkan di hari yang istimewa.
Bahan-banan/bumbu-bumbu:
Bahan:
![]()  | 
| Resep Cara Membuat Rendang Daging Padang | 
Menikmati hidangan dari daging dengan rempah yang sangat lengkap dan meresap seperti rendang daging memang tak sedikit penggemarnya. Apalagi dimasak dengan santan hingga berminyak dan aromanya sangat menggugah selera. Sajian ini tak hanya layak untuk dinikmati sebagai hidangan sehari-hari tetapi juga pas untuk dibentangkan di hari yang istimewa.
Bahan-banan/bumbu-bumbu:
Bahan:
- 400 gram daging rendang, dipotong melawan serat tebal 3 cm
 - 100 gram kentang kecil, dicuci bersih, dibelah dua
 - 3 cm lengkuas, dimemarkan
 - 2 batang serai, diambil putihnya, dimemarkan
 - 2 lembar daun kunyit, diiris
 - 2 cm kayu manis
 - 1 sendok makan garam
 - 1/2 sendok makan gula pasir
 - 1.500 ml santan encer dari perasan santan kental
 - 500 ml santan kental dari 2 butir kelapa
 
- 15 buah cabai merah keriting
 - 5 buah cabai merah besar
 - 12 butir bawang merah
 - 4 siung bawang putih
 - 4 cm jahe
 - 4 butir kemiri, disangrai
 - 1 sendok teh merica
 - 3 sendok teh ketumbar
 
- Rebus santan encer, lengkuas, serai, daun kunyit, kayu manis, dan bumbu halus sambil diaduk sampai mendidih.
 - Tambahkan daging. Masak sambil diaduk sampai berubah warna.
 - Masukkan garam dan gula pasir. Aduk rata. Masak hingga empuk dan kuah kental.
 - Tuang santan kental. Masukkan kentang. Masak diatas api kecil sambil diaduk sampai berminyak.
 - Untuk 7 porsi
 
